Przechowywanie ryb – na co zwrócić uwagę…
Ile czasu można rybę przechowywać w lodówce? To zależy… np. od tego jaki jest termin przydatności jej do spożycia, skąd pochodzi i to, czego w wielu przypadkach nie jesteśmy w stanie zweryfikować – jaki czas minął od jej odłowienia… Co innego jeśli chodzi o Łososia Jurajskiego – tutaj od momentu uboju do wstawienia do sklepu mija niekiedy zaledwie jedna doba 🙂
Jeśli mieliście kiedykolwiek szansę zjeść rybę, która została świeżo złowiona to już na pewno wiecie, że żadna inna ryba nie smakuje tak dobrze…
Po odłowieniu rybę należy przechowywać w jak najniższej temperaturze. To bardzo ważne. Najlepszym miejscem dla świeżej ryby jest pokruszony lód – wkładamy ją do szczelnego pojemnika ( lub worka ) do którego wsypujemy kostki lodu. Lód należy wymieniać jak zaczyna się topić. W ten sposób zagwarantujemy rybom świeżość nawet do kilku dni…
Na rybne zakupy warto wybrać się z torbą termoizolacyjną. Jeśli ryba nie jest oczyszczona z wnętrzności musimy w pierwszej kolejności ją jak najszybciej oczyścić.
Świeże ryby można także marynować skrapiając oliwą i sokiem z cytryny lub limonki, zasypując cebulą lub solą. Następnie zawijamy ją szczelnie w folię aluminiową i przechowujemy w lodówce.
Ryby wędzone przechowujemy w lodówce, szczelnie zamknięte (lub zawinięte w folię spożywczą) aby ich zapach nie przeszedł na inne produkty.
Ryby wędzone na zimno można przetrzymać do 14 dni, lecz te wędzone na gorąco maksymalnie 1 tydzień.
Przy rybach mrożonych sytuacja jest dosyć prosta, choć nie dla wszystkich oczywista. Przede wszystkim istotną informacją jest to, że ryby mrożone chude można przechowywać dłużej niż ryby tłuste. Ten pierwszy rodzaj można przechowywać od 3 do 6 miesięcy. Z kolei ryby tłuste maksymalnie mogą być przetrzymywanie w zamrażarce 2 miesiące. Ważne aby rybę umieścić w opakowaniu, które nie będzie pozwalało na przejście jej zapachu na inne produkty, które trzymamy w zamrażarce. Są jeszcze ryby mrożone glazurowane. Ten rodzaj może czekać na spożycie w odpowiedniej temperaturze (zamrażającej) nawet około roku.